Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: toshkata
Категория: Туризъм
Прочетен: 212201
Постинги: 184
Коментари: 114
Гласове: 429
Постинг
25.12.2009 02:01 - ВЕНЕЦИЯ-МЕЧТАТА НА ВСИЧКИ ВЛЮБЕНИ
Автор: toshkata Категория: Туризъм   
Прочетен: 1292 Коментари: 0 Гласове:
1



Венеция е построена върху 120 малки острова и е свързана с континента с 400 моста.Тя е уникална.

И не само от архитектурна гледна точка. Градът има 15 вековна вълнуваща история. Венеция е била морска република, в която над 1000 години е функционирала специфична политическа система със смесица на републикански и монархически елементи. В годините на своето могъщество, морският град държава е доминирал търговски, политически и военно над целия средиземноморски регион.

В епохата на Ренесанса (16-18 век) градът става център на културния живот в Европа. Процъфтява развитието на изкуствата. Вдъхновени от красотата и романтиката му, в града творят някои от най-великите скулптури и художници на съвремието. В този период е оформен архитектурния облик на града, построени са и са реставрирани величествени дворци, площади, мостове, църкви, които и до днес остават символ на града.

image

Ако сте турист,трябва да знаете следното.Във Венеция е трудно да се открие свободна стая,затова задължително си направете резервация.Тъй като цените са доста високи,можете да отседнете в общежития,чиито цени са сравнително по-ниски. Венеция е най-добре да се посети през пролетта -тогава има по-малко туристи,а и миризмата от каналите не е толкова натрапчива.

Има няколко основни туристически атракций,който не трябва да изпускате.Возенето с гондола е задължително.Е, гондолата е доста скъпо удоволствие - половин час ще ви коства между 60 и 120 евро, в зависимост от способността да се пазарите.

Най-голямата атракция на Венеция безспорно е Канале Гранде основната водна артерия на града. Той разделя града на две части, като започва в неговото начало от площад Рома и гарата и стига чак до Залива Сан Марко.Общата му дължина е 4 километра.

image

По Канале Гранде са разположени великолепни дворци, в които са живели най-влиятелните благородници и търговци на града. Специално внимание заслужават дворците:

Ca’ Rezzonico, Ca’ Pesaro, Ca’ d’ Oro, Ca’ Foscari, Palazzo Grassi

image

Друг безпорен атракцион е Базиликата "Сан Марко".Един от най-величествените Християнски паметници. Построена е преди повече от 1000 години (832 г). През следващите векове е била многократно достроявана и реставрирана, но това не е нарушило нейният оригинален стил.

image

Базиликата е създадена първоначално само за дожите и едва през 19 век става общественодостъпна.Надписът на входа на базиликата говори, че вътре са мощите на Свети Марко. За пренасянето на мощите се разказва и на мозайката на входа от страната на "Porta di San Alippio".Световноизвестната забележителност на църквата е т. нар. "златен олтар", създаването на който продължава 500 години. Този шедьовър на византийското ювелирно изкуство има ширина 3,4 метра и височина 1,4 метра, и е богато украсен със злато и скъпоценни камъни, пресъздаващи сцени от живота на Дева Мария, Христос и Свети Марко.

Самият площад Сан Марко” се намира в центъра на Венеция и е нейният главен площад, наричан още “официалния салон на Европа”. В продължение на стотици години пиацата е център на политическия, религиозен и обществен живот на града. На този площад са разположени и най-важните сгради във Венеция, които са диктували ритъма в ежедневието на венецианците – Дворецът на дожите, катедралата Сан Марко, Камбанарията, часовника и сградите на Новите и Старите прокурации. Две от най-старите кафенета във Венеция се намират тук – “Флориан” /1720 г./ и “Куадри”/любимо място на лорд Байрон/. Площадът, подобно на катедралата, носи името на светеца-покровител на града. В края на площада е т.нар. “пиацета” – малкият площад, където се издигат две колони. На върха на едната колона е статуята на крилатия лъв на Сан Марко, а на другата – Св. Теодор – първият патрон на Венеция.

image

Не можем да пропуснем и "Мостът на въздишките".Наричат го така, не заради въздишките на влюбените, а заради въздишките на затворниците, които са минавали по него.Построен през 1589 г., за да съедини Двореца на дожите и затвора.За обречените на смърт, моста е бил последното място, от което са можели да погледнат към водната шир на лагуната.Във въпросния затвор е лежал и световноизвестният любовник Казанова,тикнат зад решетките заради множество престъпления , доста от тях сексуални. Той обаче успява да избяга и се връща в родния си град след 18 години странство из Европа.

image

Като турист може да си закупите и много сувенири от известните венециански маски до огледало с антикварна стойност.

Къщите в Венеция са олющени в по-голямата си част,повечето от първите етажи са във водата. Вързваш си лодката пред къщата, и по стълбичките влизаш вътре.Можете да ловите риба, направо от прозореца.Малко венецианци обаче живеят в самата Венеция. Повечето имат домове на сушата.

Ако решите да пиете кафе на централния площад,знайте че ще ви излезе доста скъпичко затова по добре го направете в малки,скрити улички там цената му ще е наполовина.

Всеки може да опише величието на града така както го е почуствал със сърцето си,и да пази топлият спомен за него.


Тагове:   влюбени,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив